Istorija kluba

Posle rata prvi oblici masovne fizičke kulture sprovođeni su kroz atletske discipline kao što su bili krosevi, atletski troboji i takmičenja za značku ZREN. Godine 1945. osnivaju se 3 sportska društva: „Badža“, „Zakić“ i „14. oktobar“. Atletika je pored fudbala bila najmasovnija i okupljala je sve uzraste oba pola. Svake nedelje pre podne na igralištu „Car Lazar“ održavana su takmičenja u trkačkim, skakačkim i bacačkim disciplinama.

Godine 1946. Bogunović, član sportskog društva „Miloje Zakić“ postaje prvak Srbije u bacanju bombe (47,30 m). U to vreme bila je čuvena štafeta Kruševca u sastavu Brnjica, Petrović, Bogojević i Zdravković. Najbolji skakači u vis bili su Stoimirović, Palča i Zdravković, a od žena Tkačukova i Veljkovićeva.

28. aprila 1948. godine, osniva se Atletska sekcija „14. oktobar“ (164 člana), a 22. januara 1949. Atletska sekcija „Napredak“ koja je imala 39 članova (21 muškarac i 18 žena). Uslovi za rad i finansijska sredstva takoreći nisu ni postojala, ali je interesovanje za ovaj sport bilo veliko i zahvaljujući upornosti Brnjice i ostalih članova stvorena je kompletna muška i ženska atletska ekipa koja se kroz kvalifikacije uključuje u jedinstvenu srpsku ligu.

Najuspešniji takmičar u periodu 1945-1952. godine bio je Zdravković Desimir u disciplinama 100 m, 200 m i skok u vis. Za postignute rezultate u ovim disciplinama dobio je kategoriju prvog razreda Atletskog saveza Srbije i bio član omladinske reprezentacije Srbije. Od žena u ovom periodu istakla se Jovanović Milanka u disciplinama 100 m i skok u dalj. U ovom periodu kategoriju drugog razreda imali su: Tenjović (kugla-12,06 m), Brnjica, Milošević i Lilčić, a od žena Miljković (800 m-2:45,0) i Jovanović. Kategoriju trećeg razreda imali su: od muškaraca Aranđelović, Krstović, Mijović, Ilić, Stojanović, Milosavljević, Pavlović, Bogunović, Ljubojević, Jakovljević, Andrejić, Novaković, Pantić, Milovanović i Veljković, a od žena Đorđević, Erčević, Mitrović, Pantić, Veljković, Šakić, Miljaković i Tkačuk.

„Napredak“ je u ligi Srbije 1949. godine zauzeo 5. mesto u muškoj konkurenciji (31.170 bodova) i 11. mesto u ženskoj konkurenciji (13.060 bodova). Muška ekipa je 1950. godine bila sedma u ligi Srbije.

U periodu od 1954-1967. godine atletika se razvija po školama gde se održavaju masovna takmičenja i krosevi. U ovom periodu najkvalitetniji atletičari u gradu bili su učenici Ekonomske škole jer je nastavnik Zdravković kao bivši atletičar najveću pažnju poklanjao atletici. Od učenika najviše su se isticali Stojanović i Mišković.

Milorad Stojanović je prvi Kruševljanin član državne reprezentacije, a kasnije i Mišković. Stojanović je za kratko vreme postao najbrži Kruševljanin. Vreme od 11,3 s koje je postigao na prvenstvu Srbije u trčanju na 100 m, i skoku u dalj od 6,5 m, doneli su mu I mesta.

Godine 1956. u Kruševcu, na igralištu „Napredak“, održava se veliko sresko atletsko takmičenje u 6 disciplina na kojem učestvuje nekoliko stotina atletičara iz kruševačkog kraja. U ovom periodu kruševljani su učestvovali na sreskim takmičenjima u Kraljevu, na Kopaoniku, u Guči i na međurepubličkom takmičenju u Brčkom.

U Kraljevu se 1966. godine održava atletsko takmičenje na kome učestvuje nekoliko stotina takmičara iz celog Kraljevačkog sreza. Kruševljani su na ovom takmičenju osvojili najviše prvih mesta i to: Stojanović Milorad skok u vis, skok u dalj, trčanje na 100 i 400 m; Mišković Miroslav za juniore 100 i 200 m; Petrović Svetlana na 400 m; Živadinović Marica i Nikolić Milija na 100 m za seniorke i omladinke. Mihajlović Vasilije na 1500 m. Od mladih se naročito ističe Lazović Dragan i Ognjanović Mirjana.

Put do afirmacije atletike je bio trnovitiji nego put bilo kog drugog sporta u gradu. Talenti su se stalno pojavljivali, ali uslova za njihov razvoj uopšte nije bilo. Klub nije imao čak ni najosnovnije atletske rekvizite: sprinterice, patike, trenerke, štoperice. Atletičari su sami nabavljali patike da bi mogli da se pripremaju i nastupaju na takmičenjima.

Pa, ipak, pored svih nedaća sa kojima se bore, a koje su čisto materijalne i tehničke prirode, atletičari iz Kruševca trče bosi na raznim takmičenjima i osvajaju prva mesta.


Godine 1967. osniva se ponovo Atletski klub Kruševac koji okuplja najbolje atletičare grada, ali zbog uslova svoju aktivnost svodi samo na trkačke discipline. U ovom periodu stručni rad u klubu vodi Zoran Mihajlović, a upravu kluba sačinjavaju Šekularac, Čugelj, Zdravković, Antić, Cakić, Stojanović i dr.

U ovom periodu održavaju se masovni krosevi školske omladine u organizaciji Atletskog kluba na kome masovno i kvalitetno učestvuju Tehnička i Ekonomska škola. Najznačajnije rezultate postiže Vera Savković koja na republičkim takmičenjima osvaja više puta prva mesta i spada u red najboljih mlađih atletičara Srbije.

Klub svake godine uoči oslobođenja grada organizuje noćne ulične trke na kojima učestvuje veliki broj takmičara iz cele Srbije. Po selima se održavaju takmičenja u bacanju kamena sa ramena, skok iz mesta u dalj i razna trčanja koja okupljaju veliki broj takmičara i posmatrača svih uzrasta oba pola.

Od značajnih takmičenja iz 1967. godine treba izdvojiti omladinsko prvenstvo Srbije u atletici koje je održano u Beogradu 4. juna gde prvi put učestvuju i predstavnici Kruševca. Najbolji plasman od svih Kruševljana postigla je Vera Savković u trci na 400 m sa rezultatom 1,03 (63,1) koji joj je doneo deobu 5. i 6. mesta. Skakači u dalj Slobodan Jovanović i Dragan Lazović skakali su ispod svojih mogućnosti 6,06 m i 5,95 m (na predtakmičenju u Kragujevcu 6,35 m i 6,20 m) i osvojili su 10. mesto. Da su ponovili svoje ranije rezultate plasirali bi se među najbolje u ovoj disciplini. Ovako loša forma skakača iz Kruševca verovatno ima svoje korene u nepripremljenosti takmičara koji nisu izveli ni jedan skok nedelju dana pre takmičenja, pošto im je uprava „Napretka“ zabranila korišćenje jame za skok u dalj pored igrališta. Od mladih atletičara nije se moglo više očekivati s obzirom na uslove rada.

U 1967. godini najbolji pojedinac je mlada Vera Savković koja u trkama na 400 i 600 m nema dostojnog protivnika. Ona je na svim kvalifikacionim trkama u Srbiji osvojila I mesta, a na prvenstvu Jugopslavije za juniore zauzela je 9. mesto. Prema zvaničnim tablicama Atletskog saveza Srbije 12 članova Atletskog kluba Kruševac nalazi se među osam najboljih atletičara Srbije u 20 različitih atletskih disciplina.

U 1968. godini atletičari iz Kruševca nastavljaju sa dobrim rezultatima na takmičenjima. Stari problemi materijalne i tehničke prirode se i dalje ponavljaju. Upravni odbor Omladinskog sportskog društva „Kruševac“ je na sednici 11.01.1968. doneo odluku da se Atletski klub od tada tretira kao sportska organizacija van okvira društva. Ovakva odluka prouzrokovala je pitanje finansija u klubu. Međutim, zaljubljenike atletike u Kruševcu ništa nije moglo da spreči da nastave rad u klubu.

U periodu od 1969. do 1976. godine stručni rad u klubu vodi Zoran Mihajlović, a upravu kluba sačinjavaju Radoslav Šekularac kao predsednik kluba, Zdravković Desimir kao potpredsednik kluba, sekretar kluba je Cakić Mihailo, i članovi uprave dr Antić Dušan, dr Lisinac Milan, Čugalj Radomir, Aranđelović Čeda, Matić Dušan, Milojević Bratislav i Buzganović Dušan.

U 1969. godini Vera Savković je ponovo u centru pažnje. Na takmičenju juniora za atletski kup Srbije u Beogradu Vera Savković postala je prvak Srbije na 400 m u vremenu 58,7 s. Ovom pobedom osigurala je mesto u juniorskoj reprezentaciji. Osvojila je i četvrto mesto u trci na 100 m sa rezultatom 13,00. Na istom takmičenju Cakić Slavoljub je zauzeo 5. mesto na 400 m u vremenu 53,5 s. Cakić Slavoljub ima preko 15 medalja, i postigao je značajnije rezultate na 400 m (53.5), 100 m (11.6), 1500 m (3.58) u 1969. godini. Sa dobrim rezultatima nastavlja i 1970. godine prvi na krosu POLITIKE i treći na prvenstvu Jugoslavije za juniore u Varaždinu. Pobednik je mnogih kroseva i uličnih trka.

Sedamdesetih godina atletika i ostali sportovi su u drugom planu, fudbal je postao najpopularniji sport u Kruševcu. Od 1971÷1983. sva aktivnost u atletskom klubu svodila se na organizaciju prolećnih i jesenjih kroseva na opštinskom nivou. Pojedinci učestvuju na tradicionalnim krosevima „Politike“ i „Borbe“ i postižu vredne rezultate. Na 15-om politikinom krosu 1972. u Beogradu u trci pionira na 800 m Rade Jovanović osvaja I mesto. U trci omladinaca na 1500 m Slavoljub Cakić II mesto.

1980. godine opština Kruševac na krosu „Politike“ u trci „Zdrav i sposoban“ osvaja I mesto i dobija pehar „Politike“.

Od 1976-1984. godine predsednik kluba je Vlada Brkić nastavnik fizičkog vaspitanja iz Jasike. Klub se ponovo osniva 1984. Predsednik kluba u tom periodu je dr Lisinac Milan, potpredsednik je Ćirić Rade i Vlada Brkić. Trener i sekretar kluba je Dragan Lazović.

U 1984. godini atletski klub „Kruševac“ organizuje svoj rad na većem nivou nego što je bio prethodnih godina. Za stručni rad zaduženi su treneri: Lazović Dragan (skokovi), Vukoičić Stevan (bacanja) i Cakić Stojan (srednje pruge). Broj članova se znatno povećao i u to vreme klub je brojao 40 članova.

Trener Dragan Lazović 1984. godine otkriva talentovanu Aleksandru Ćirić učenicu 7. razreda osnovne škole. Na II Školskim Olimpijskim igrama u Kruševcu Aleksandra Ćirić osvaja I mesto sa skokom u vis 1,50 m. Te iste godine na takmičenju atletičara Srbije osvaja ponovo I mesto sa skokom 1,46 m, a ubrzo i postaje prvak Jugoslavije za pionire sa fantastičnim rezultatom 1,58 (3 cm manje od pionirskog državnog rekorda).

Pored Aleksandre Ćirić svojim talentom nameće se i Dragana Mišić za bacačke discipline. 1985. godine na pojedinačnom prvenstvu za juniore Aleksandra Ćirić osvaja I mesto (162 cm-lični rekord), a Dragana Mišić II mesto u bacanju kugle (10,21 m). Aleksandra i Dragana te godine ulaze u reprezentaciju Srbije za „Partizansku olimijadu“ u Foči. Na tom takmičenju postižu sledeće rezultate: A. Ćirić II mesto (155 cm), a D. Mišić II mesto (11,30 m).

Dolaskom Vere Nikolić počinje nova etapa u razvoju atletike u Kruševcu, a njen doprinos u razvoju atletskog sporta u opštini videće se u godinama koje dolaze. Pored Vere Nikolić u 1992. godini u klubu rade i treneri Begović Goran i Dragan Lazović. Izvršni odbor AK „Kruševac“ u sastavu Moma Popović, Zoran Mihajlović, Dragan Lazović, Rade Ćirić, Rade Radivojević konstituisan je 23.04.1992. godine, a klub je počeo sa radom krajem marta 1992. godine, okupljanjem zainteresovane dece, obilaskom škola grada Kruševca i okolnih seoskih škola. Na taj način na privremenim terenima, iza otvorenih bazena, kroz klub je prošlo oko 700 polaznika atletske škole. Postepeno je vršena osnovna selekcija dece, pre svega u zavisnosti od njihovih psihomotornih sposobnosti i interesovanja. Nakon toga pristupilo se daljoj selekciji dece po kategotrijama. Aktivno članstvo kluba broji 90 članova podeljenih u 5 grupa.

U periodu od 25.03.1992. do 1.05.1993. godina AK „Kruševac“ je učestvovao na takmičenjima širom Jugoslavije i zauzeo se za propagandu atletike u gradu organizujući atletska takmičenja. Na ovim takmičenjima ostvareni su zapaženi rezultati, a posebno su se istakli: Dragić Vesna, Bojović Marija, Pavlović Boža, Stefanović Boris, Petrović Darko, Dobrosavljević Dejan i Lukić Milan.

Atletski klub „Kruševac“ je u periodu od 1.05.1993. do 14.10.1993. godine nastavio sa daljim razvojem kluba sa posebnim akcentom na takmičarski deo trenažnog procesa. Pored stalnih aktivnosti na omasovljenju i sprovođenju atletske škole za početnike, Klub je učestvovao na takmičenjima republičkog i saveznog ranga, na juniorskom i pionirskom nivou. Na ovim takmičenjima postignuti su značajni rezultati a svoj raskošni talenat pokazali su: Lukić Milan, Ćasić Dejan, Radmanovac Vladica, Blažić Nenad, Popović Nenad i članovi štafete 4x100m Aleksić, Babić, Vukelić, Popović.

U periodu od 15.10.1993. god. do 17.07.1994. god. AK „Kruševac“ je pokušao da još više unapredi rad kluba naročito sa kvalitetnom grupom juniora. Medalje sa saveznih takmičenja su normalana posledica dobrog rada u klubu, koji zauzima sve značajnije mesto u atletskom sportu Srbije. U zapažene atletičare stasava čitava plejada mladih i to: Lukić Milan, Vasiljević Mališa, Dobrosavljević Dejan, Milosavljević Dalibor, Ćasić Dejan, Vukelić Bojan i Todorović Darko. Ipak, nisu samo rezultati bili bitni u ovoj sezoni. Po prvi put od osnivanja, Klub je dobio organizaciju jednog značajnijeg takmičenja. 20. marta 1994. godine AK „Kruševac“ bio je organizator Prvenstva Srbije u krosu. Učestvovalo je 214 takmičara iz 24 kluba. Na ovaj način AK “ Kruševac“ je pokazao da i u organizacionom smislu ne zaostaje za većim klubovima.

U 1996. godini dva člana AK „Kruševac“ postali su prvaci Jugoslavije u juniorskoj konkurenciji: Ćasić Dejan u disciplini 3000 m stipl i Milosavljević Dalibor u bacanju koplja. Samim tim, izborili su i pravo učešća u reprezentaciji Jugoslavije na Juniorskim balkanskim igrama, gde su postigli plasmane koji su se od njih očekivali. I pored odličnih rezultata u ovoj godini, ostaje problem neadekvatnih uslova za trening, što delimično onemogućava klub da izvrši veće omasovljavanje novim članovima. U ovom periodu klub vode predsednik Rade Radivojević, potpredsednik Rade Ćirić i ostali članovi IO kluba.

U 1997. godini nastavlja se trend učešća u reprezentacijama atletičara našeg kluba. Pobedom na Krosu Jugoslavije za st. juniore Lukić Milan ulazi u reprezentaciju.

U 1998. godini dres reprezentacije oblači i Ivanović Nenad koji obara ml. juniorski rekord Jugoslavije u hodanju na 10 km, a pioniri Mitrić Miloš i Jović Vesna skreću pažnjuju na sebe. Sada već standardni reprezentativci Ćasić Dejan i Lukić Milan učestvuju na Kros Prvenstvu Balkan u konkurenciji mladjih seniora i značajno doprinose osvajanju odličja u ekipnom plasmanu reprezentacije.

U 1999. godini uz mnogo teškoća u organizaciji /bombardovanje Srbije/ klub nastavlja sa takmičenjima, a uz Ćasić Dejana, Miloš Mitrić sazreva u vrsnog trkača. I u bacanjima klub ima svog predstavnika, Stojadinović Nenad nalazi se u samom vrhu u bacanju kugle i diska. Na kraju godine Mitrić Miloš je učestvovao na prvenstvu Evrope u krosu i po prvi put dobija poziv da atletsku karijeru nastavi u Americi.

AK „Kruševac“ je i u 2000. god. postigao vrlo zapažane rezultate iako je bio u vrlo teškoj finansijskoj situacijji i zbog toga nije otišao na poslednja tri takmičenja u sezoni. U ovoj godini oborena su i dva državna rekorda koji su bili stari i više od 20 godina. Mitrić Miloš je rekorde postigao na 3.000 m i 5.000 m i postaje standardnijuniorski reprezentativac i priprema se za odlazak preko”bare”.Pored Miloša u ovoj godini dalji značajan razvoj pokazuju Stojadinović Nenad i Jović Vesna.

Na republičkim i saveznim takmičenjima u 2001 AK „Kruševac“ je osvojio 2 zlatne, 5 srebrnih i 8 bronzanih medalja. Pored već standardnih osvajača medalja Miloša, Nenada i Vesne svoje prve blistave korake prave i Dojić Iva, Jevtić Kristina i Cvijović Marija.

U 2002. broj osvojenih medalja povećava se na 22, a od tog broja 3 zlatne, 7 srebrnih i 12 bronzanih medalja. U klubu sada već radi veliki broj mladjih i starijih pionira, i klub poklanja sve veću pažnju ekipnim takmičenjima. Na JUPAL pionirke osvajaju 4. mesto i nagoveštavaju da će u narednom periodu igrati sve važniju ulogu u atletici Srbije. Jović Vesna stasava u kvalitetnog takmičara u novoj disciplini 400m pr., a Jevtić Kristina i Dojić Iva nastavljaju saa uspešnim nastupima u pionirskoj kategoriji.

2003. je godina u kojoj klub već igra važnu ulogu u srpskoj atletici. Na Finalu KUPa Srbije pionirke zauzimaju VI a juniorke odlično 4.mesto. Pored Vesne, Ive i Kristine u klubu rade i veoma talentovane Rajković Nevena, Bošković Irena, Kojić Nataša i pioniri i juniori Aćimović Miljan, Savić Vladimir, Jovanović Aleksandar. Sada već „Amerikanac“ Miloš Mitrić na seniorskom prvenstvu Sbije na 5000m osvaja drugo mesto.

U narednoj godini broj osvojenih medalja povećava se na 32. (14 zlatnih,10 srebrnih i 8 bronzanih), a klub po prvi put u svojoj istoriji osvaja I mesto na Ekipnom prvenstvu Srbije za ml. juniorke u sastavu: Tomić, Kojić, Dojić, Jevtić, Bošković, Stević. Vesna Jović učestvuje u juniorskoj reprezedntaciji SCG na Balkanijadi u Banja Luci i osvaja 4. mesto u trci na 400m pr. i kao član štafete 4x400m. Pored već pomenutih u značajnije role dobijaju i mladi Milenković Jovan u bacanju kladiva i sprinter Miljojković Aleksandar. Kruševljani blistaju i na Školskoj Olimpijadi, pet takmičara osvaja medalje u Zaječaru, Kristina Jevtić zlato, Nevena Rajković i Vesna Jović srebra, a Iva Dojić i Jovanović Aleksandar bronze.

2005. godine ekipa juniorki zadržava svoj visoki rejting i na najmasovnijem takmičenju u godini, Finale KUPa Srbije za juniorke, osvajaju II mesto iza AK Vojvodina N.Sad. Devojke su velikom borbenošću nadoknadile već hroničan nedostatak uslova i sredstava za normalan rad. Klub je sada definitivno postao vodeći u delu Centralne Srbije, i pokretač novih akcija u regionu. Organizovanje NIPA Lige doprinelo je razvoju atletike u regionu, a klub u ovoj akciji igra vodeću ulogu. Ipak, najbitnije dogodilo se na samoj stazi, Kristina Jevtić je prosto rezultatski „eksplodirala“ i rezultatom na 400m od 56.02 oborila državni rekord i ispunila normu za Svetsko ml. juniorsko Prvenstvo u Maroku, pored toga na Balkanijadi U-18 u svojoj disciplini osvaja prvu medjunarodnu medalju za klub. Rame uz rame sa njom je i Iva Dojić koja je neprikosnovena u državi na 100m pr. i učesnik Olimpijskih dana mladih Evrope u Italiji. Nisku učešća u reprezentaciji završava Miloš Mitrić nastupom na Prvenstvu Evrope za ml. seniore na 10.000m.

Visok nivo koji je postavljen u predhodnim godinama nastavlja se i u 2006. godini. Prvaci Srbije u juniorskoj konkurenciji postaju Milenković Jovan u bacanju kladiva, Dojić Iva na 100m pr, a Jevtić Kristina je i dalje neprikosnovena na 400m i sada već standardni reprezentativac i u seniorskoj reprezentaciji. Njih troje učestvuje i na juniorskoj Balkanijadi u Grčkoj gde osvajaju 5.mesta u svojim disciplinama. Kristina kao član štafete 4x400m osvaja srebrnu medalju uz ml.juniorski državni rekord, dok Iva kao poslednji trkač štafete 4x100m našoj reprezentaciji donosi bronzu. Pored „matorih“ ističu se i mladji Nevena Rajković, Miljojković Aleksandar, Marković Miloš i Jovanović Luka. Ne izostaju ni rezultati u ekipnom delu, na Finalu KUPa Srbije za juniore devojke su 4., a momci 5.

Tek završena takmičarska sezona obeležena je značajnim takmičenjima EYOF u Beogradu i Prve Igre mladih Jugoistočne Evrope u Grčkoj. Ni ova takmičenja nisu protekla bez učešća naših atletičara: Jevtić Kristina na 400m i u štafeti 4x100m i Miljojković Aleksandar u štafeti 4x100m. Sezona u zemlji obeležena je odličnim rezultatima Ive, Kristine, Nevene, Luke i Aleksandra. i 4. mestom ml. juniorki na Ekipnom Prvenstvu, ekipa je nastupila u sastavu: Jevtić Kristina, Rajković Nevena, Gligorijević Tijana, Petrović Vesna, Radović Sandra, Lučić Aleksandra, Kostić Aleksandra i Šućur Jelena.

Podelite sa prijateljima...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0